چرا امر به معروف و نهی از منکر نمی کنیم؟/4.چون
چرا امر به معروف و نهی از منکر نمی کنیم؟/4.چون می ترسیم
حضرت علی علیه السلام می فرمایند : امر به معروف و نهی از منکر نه مرگی را نزدیک و نه روزی کسی را کاهش می دهد.
چون می ترسیم
یکی از القائات شیطان در مسیر انجام فرایض الهی ایجاد ترس می باشد. ترس از درگیری و آسیب جسمی، ترس از آبروریزی، ترس از ضرر مالی، ترس از سرزنش ها و نیش زبان ها، ترس به خاطر از دست دادن موقعیت و ... همه از نمونه هایی از ترس می باشند که باعث می شود افراد نسبت به فریضه امر به معروف و نهی از منکر بی توجهی نمایند و حال آنکه اگر همه به وظیفه خود عمل نمایند دیگر جایی برای هیچ یک از این ترس ها باقی نخواهد ماند.
عوامل ترس از امر به معروف و نهی ازمنکر:
1- ترس از لطمه اجتماعی :
برخی اینگونه می پندارند که اگر در مقابل رفتار نادرست شخصی، از خود واکنش نشان داده و متعرض رفتار شخص شوند به موقعیت اجتماعی آنان لطمه خواهد خورد و به آنها برچسب (( گیر )) بودن و امل بودن، زده خواهد شد.
2- ترس از بی تاثیر بودن:
از آنجا که اهل منکر کار خویش را توجیه می کنند و زمینه را از کسی که می خواهد امر به معروف کند، می گیرند. شخص از ترس ملامت، دست از این فریضه ی الهی کشیده و از نصیحت کردن دیگران دوری می کند.
3- عدم ثبات عقیده:
وقتی شخص در عقیده خود ثبات قدم نداشته باشد و با شک و تردید به وظیفه ای که برایش تعریف شده بنگرد، مدام با سوالاتی روبرو می شود که او را از این کار باز می دارد.
4- عدم اعتماد به نقس
فرض کنید شخصی در مهمانی حضور دارد که افراد به اصطلاح سرزبان دار و شوخ طبع (بی ملاحضه) در آن مهمانی هستند و یا اینکه شخص در جمعی حضور دارد که احساس باکلاسی در فضای آن جمع موج می زند و شخص خیال می کند اگر نکته ای را در رد رفتاری بیان کند، شخصیتش و پرستیژش در زیر نگاه های تمسخرآمیز دیگران خرد خواهد شد.
5- ترس از درگیری و مشاجره :
بسیاری از افرادی که امر به معروف و نهی از منکر نمی کنند به گمان آن هستند که اگر امر به معروف و نهی از منکر کنند، طرف مقابل رفتار تندی از خود بروز خواهد داد و یا خطری آنها را تهدید خواهد کرد و به اصطلاح ((قضیه کشدار)) می شود. از این رو حضرت علی علیه السلام می فرمایند : (( و ان الامر بالمعروف و نهی عن المنکر لا یقربان من اجل، و لا ینقصان من رزق)) امر به معروف و نهی از منکر نه مرگی را نزدیک و نه روزی کسی را کاهش می دهد. ( نهج البلاغه / حکمت 374 )
در این موارد به این نکته توجه داشته باشیم که اگر رفتار شخص هم تند بود، لازم نیست رفتار ما نیز با خشم همراه باشد، فقط بگویید این کار شما خلاف و اشتباه است و با برخورد نرم و ملایم می توان تاثیر مثبت آنرا مشاهده نمود.
همانگونه که مشخص است بسیاری از این ترس ها قابل اعتنا نبوه و نمی تواند توجیهی برای ترک امر به معروف و نهی از منکر باشد چرا که با اندکی تدبیر می توان راهکارهایی برای پشت سر گذاشتن این ترس ها یافت .
نظرات شما عزیزان: